Introducere - Obstetrica & Ginecologie

Ginecologie

Clinica noastra si-a propus sa vina in ajutorul fiecarei femei cu un departament specializat de ginecologie pentru a putea oferi fiecarei paciente o viata linistita si sanatoasa.

Ne-am axat pe oferirea de servicii de calitate sustinuta de o tehnologie de ultima generatie, solutii si tratamente personalizate adaptate nevoilor fiecarei paciente in parte.

Fie ca este vorba de un control de rutina sau aveti nevoie de un sfat, tratament, asistare pe perioada sarcinii, noi va stam mereu la dispozitie fiindu-va alaturi pas cu pas si oferindu-va cele mai bune solutii, deoarece credem intr-o relatie stransa si de durata cu pacientele noastre, relatie bazata pe respect si incredere in calitatea actului medical, incredintandu-va ca vom depunde toate eforturile necesare pentru a avea o viata mai linistita, mai sanatoasa.

Primul consult ginecologic al unei femei este bine sa se efectueze inainte de inceperea vietii sexuale (in cazul in care tanara sesiseaza modificari ale secretiei vaginale sau daca menstruatiile sunt dureroase si neregulate).  Prezentarea la medic inaintea inceperii vietii sexuale este indicata deoarece medicul poate da sfaturi competente pentru  prevenirea unei  sarcini nedorite  sau pentru contracararea unor boli cu transmitere sexuala.

Dupa inceperea vietii sexuale se recomanda un consult ginecologic anual care sa contina si un examen citologic (Babes Papanicolau), pentru a detecta modificarile premature care pot duce la aparitia cancerului de col uterin. La acestea se pot adauga investigatii de laborator sau ecografice pe care medicul le considera necesare. 

Consultatia ginecologica este compusa din doua etape. Prima etapa este anamneza si consta in comunicarea cu pacienta despre simptomele sale, istoricul afectunii si alte detalii importante. Apoi urmeaza examenul cu valve si tuseu vaginal. La sfarsiutul consultatiei se discuta afectiunea si se informeaza pacienta asupra diagnosticului si tratamentului.

Pacientelor care se prezinta pentru sterilitate li se fac mai multe investigatii pe langa consultul clinic: analize de laborator (hormonale, imunologice, si bacteriologice), ecografii simple sau pentru monitorizarea ovulatiei si investigatia partenerului din punct de vedere clinic si al spermogramei. Monitorizarea ovulatiei consta in ecografii succesive in anumite zile ale ciclului, la care se pot adauga investigatii de laborator.

O atentie deosebita acordam si viitoarelor mame.  Importanta monitorizarii sarcinii consta in prevenirea si tratarea precoce a complicatiilor care ar putea pune in pericol sanatatea mamei sau a bebelusului. Ingrijirea prenatala trebuie efectuata in mod temeinic, sub observatia atenta a medicului obstetrician. Monitorizarea sarcinii nu asigura doar preintampinarea problemelor care ameninta sanatatea viitoarei mame si a fatului, ci constituie un real ajutor pentru gravida in ceea ce priveste informarea completa asupra transformarilor pe care le experimenteaza pe parcursul celor noua luni de sarcina. Scopul monitorizarii prenatale este acela de a preveni si de a depista in timp util eventualele complicatii, de la cele banale pana la probleme grave precum anemia fetalapreeclampsia sau malformatiile congenitale.

Important de stiut.
Conditiile optime pentru recoltarea examenului citologic Babes-Papanicolau sunt: 24 de ore de repaus sexual si fara igiena intravaginala, obligatoriu sa fie in afara perioadei de sangerare menstruala.
Pentru diagnosticul imagistic al modificarilor glandei mamare se recomanda efectuarea ecografiei imediat dupa terminarea menstruatiei si pana in maxim ziua a 10-a.
Pentru examenul HPV se recomanda 48 ore repaus sexual si fara igiena intravaginala.
In ceea ce priveste ecografia genitala sau abdominala totala se recomanda ingestia de lichide cu doua ore inainte pentru ca vezica urinara sa fie plina si astfel vizualizarea organelor genitale sa fie mai buna. Ecografia ajuta la stabilirea unui diagnostic in problemele ginecologice, iar in perioada de sarcina constituie un mijloc foarte important in monitorizarea sarcinii (etapele cresterii fatului, dimensiunile acestuia, morfologia, bataile cardiace, etc)