Ridicare sani

Chirurgia sanilor

Mastopexia este procedura chirurgicala pentru conturarea si ridicarea sanilor cazuti. De asemenea, se poate obtine si reducerea marimii areolei. Majoritatea femeilor prezinta, odata cu inaintarea in varsta, pierderea fermitatii si caderea sanilor. Aceste transformari pot fi mostenite, pot aparea dupa sarcina, pierderi in greutate sau datorita imbatranirii. Modificarile sunt progresive si se produc de obicei intre 20 si 40 de ani. Volumul glandei mamare poate ramane normal dar se pierde fermitatea si pozitia din tinerete. Mastopexia poate restabili fermitatea sanilor si poate corecta pozitia lor fara a mari sau reduce dimensiunile. Daca sanii au pierdut din volum si pacienta ii doreste mai mari, se pot introduce implanturi mamare.

CE PACIENTE POT BENEFICIA DE MASTOPEXIE?

Liftingul sanilor se adreseaza femeilor cu sanii "lasati" (ptozati), care au sentimente de jena si nemultumire cu actiune negativa asupra psihicului. Nici un exercitiu fizic si nici un tratament medical nu poate rezolva ptoza mamara. Cele mai bune rezultate se intalnesc la femei cu sani mici si cazuti. Bineinteles ca se pot ridica sani indiferent de marimea lor dar sanii foarte grei pot ptoza din nou in timp (nici o operatie nu poate inlatura efectul gravitatiei). La consultatia initiala, este important sa discutati cu chirurgul despre asteptarile dumneavoastra, fiindca fiecare persoana are o viziune diferita in ceea ce priveste marimea, forma sanilor si aspectul cicatricilor. Ar trebui sa discutati unde vor fi pozitionate areola si mamelonul si sa fiti sigura ca intelegeti ce cicatrice va rezulta.

RISCURILE OPERATIEI
Nu exista operatie care sa nu implice un risc. Fiind o interventie chirurgicala mare, riscurile trebuie discutate amanuntit cu chirurgul si cu medicul anestezist inainte de operatie. In afara riscurilor pe care orice anestezie generala le implica, pot aparea infectii sau hematoame care pot determina aparitia de cicatrici inestetice. Chiar si fara aceste complicatii, operatia lasa cicatrici ce pot fi observate si care sunt permanente. Vindecarea mai grea si cu cicatrici mai late apare de regula la fumatori. Liftingul sanilor nu este o operatie simpla dar in mod normal este sigura daca este facuta de un chirurg plastic calificat.

INDICATII POSTOPERATORII
• inainte de operatie, trebuie efectuata o mamografie sau ecografie mamara;
• nu mancati si nu beti nimic dupa miezul noptii inaintea operatiei;
• este interzisa administrarea aspirinei si a medicamentelor ce o contin, cu 2 saptamani inainte de operatie;
• de regula, operatia trebuie facuta in afara perioadei menstruale;
• trebuie sa anuntati chirurgul si medicul anestezist daca aveti probleme medicale (tensiune, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, probleme cu sangerarea, epilepsie, probleme neurologice, alergii la diverse medicamente);
• trebuie sa anuntati medicul daca purtati proteze dentare sau lentile de contact;
• daca fumati, planificati-va sa va lasati cu cel putin 1-2 saptamani inainte de operatie si nu va apucati decat la minimum 2 saptamani dupa operatie;
• evitati sa va expuneti in exces la soare inainte de operatie;
• nu urmati o dieta stricta inainte de operatie deoarece poate intarzia vindecarea;
• daca raciti sau faceti o infectie de orice fel, operatia trebuie amanata.

INTERVENTIA CHIRURGICALA
Mastopexia se face sub anestezie generala. Dureaza intre 2 si 3 ore, in functie de complexitatea cazului. Exista foarte multe tehnici, cea mai folosita procedura presupune o incizie in forma de ancora urmarind conturul natural al sanului. Se excizeaza surplusul de tegument, mamelonul si areola fiind mutate mai sus, dupa un desen prestabilit. De asemenea, se face decolarea glandei de pe muschiul pectoral si se fixeaza cu fire neresorbabile in noua pozitie. Va rezulta o cicatrice circulara in jurul areolei, o cicatrice verticala pana in santul inframamar si o cicatrice in sant. Pacientele cu sani mici si ptoza minima pot fi candidate pentru proceduri modificate care necesita incizii mai mici. Daca s-a hotarat si folosirea unui implant, acesta se insera intr-un buzunar situat sub glanda mamara sau sub muschiul pectoral. Se lasa un drenaj aspirativ pentru 24 de ore.

SPITALIZAREA POSTOPERATORIE
Spitalizarea este de 1-2 zile, perioada in care se administreaza antibiotic. Pacienta va purta un bandaj elastic peste pansament. In primele zile, sanii vor fi edematiati si durerosi.

RECUPERAREA POSTOPERATORIE
Dupa externare, firele se scot la 12 zile de la operatie, acest lucru putand fi rezolvat fara probleme de medicul de familie al fiecaruia. Este obligatoriu sa purtati un sutien chirurgical timp de 2-3 luni. Pot aparea modificari ale sensibilitatii areolei si mamelonului, care de regula dispar in primele 6 saptamani fiind foarte rar permanente. Reluarea lucrului se poate face la maximum o saptamana de la operatie iar sporturile solicitante trebuie evitate pentru o perioada de 1 luna. Operatia nu va impiedica alaptarea in cadrul unei noi sarcini dar aceasta va influenta negativ asupra cicatricilor si pozitiei sanilor. In privinta cicatricilor, pana la 6 luni ele se rosesc si se umfla iar dupa 9 luni - 1 an, ele se aplatizeaza si se deschid la culoare. Se recomanda evitarea expunerii la soare timp de 1 an de la operatie, pentru a nu se produce pigmentarea cicatricilor. Noi facem toate eforturile pentru a face cicatricile cat mai mici posibile si mai greu de sesizat. Totusi, este important sa retineti ca cicatricile de la mastopexie sunt mari si permanente. Din fericire, ele sunt mascate de sutien sau de costumul de baie. De asemenea, ar trebui sa aveti in vedere ca un lifting al sanilor nu va tine sanii fermi la nesfarsit - efectul gravitatiei, a sarcinilor, imbatranirii si fluctuatiile in greutate putand determina reaparitia gradata a ptozei.

CONCLUZII
Cu aceasta operatie avem o experienta mare, peste 2500 paciente operate intr-o perioada de 15 ani. Daca sunteti realista in asteptari si sunteti pregatita sa suportati consecintele care constau intr-o cicatrice permanenta, atunci mastopexia este solutia pentru dumneavoastra