Ginecomastia este cresterea in volum a glandei mamare la barbati. Cresterea volumului glandei mamare in timpul pubertatii este temporara si dispare in cateva luni. Uneori problema persista si daca nu dispare dupa o perioada indelungata putem vorbi despre ginecomastie. Cauzele ginecomastiei sunt multiple. De la abuzul in utilizarea steroizilor, alcol, tutun si pana la obezitate si defecte genetice, toate pot duce la dezvoltarea ginecomastiei. Se estimeaza ca intre 40 si 60 % din barbati sufera de aceasta afectiune, care din fericire in majoritatea cazurilor reprezinta doar un defect estetic.

CUM SE MANIFESTA?
Exista 3 grade de ginecomastie:
Gradul 1 - exces moderat de grasime sau tesut mamar fara exces tegumentar
Gradul 2 - exces mare de grasime sau tesut mamar cu sau fara exces tegumentar
Gradul 3 - exces exagerat de mare de grasime sau tesut mamar cu exces marcat de piele
Pacientii care sunt candidati pentru cura chirurgicala a ginecomastiei fac parte din ultimele doua grupe.
Avand in vedere ca ginecomastia este insotita de alte afectiuni, fiind de cele mai multe ori chiar urmarea acestora, inainte de inceperea tratamentului estetic se va efectua obligatoriu urmatoarele investigatii:
• teste sanguine inclusiv probe hepatice si dozarea hormonilor
• teste urinare
• consult endocrinologic
• mamografie

CARE SUNT PROCEDEEE CHIRURGICALE 

Exista doua metode de tratament chirurgical a ginecomastiei care se aleg in functie de gradul de afectare a glandelor mamare.
Lipoaspiratia - se adreseaza pacientilor cu gradul 1 si 2. Metoda se bazeaza pe aspiratia tesutului grasos cu ajutorul unei canule speciale prin cateva incizii foarte mici (2-3 mm.). Conditia principala pentru reusita acestei operatii este un tegument tonic, care se poate retracta dupa inlaturarea excesului glandulo-adipos. Procedura este similara cu lipoaspiratia efectuata in orice alta zona a corpului (vezi lipoaspiratia).
Mamoreductia - este un procedeu chirurgical de inlaturare a excesului glandular si tegumentar si remodelarea sanului. In functie de volumul glandular sau adipos si excesul tegumentar se va alege una din variante. In cazurile moderate se va practica mamoreductia de tipul "round block". Printr-o incizie periareolara se excizeaza excesul glandulo-adipos, iar excesul tegumentar se excizeaza circular tot in jurul areolei. Apoi printr-o sutura in bursa tegumentul restant se modeleaza in jurul areolei. Cicatricea rezultata in urma acestei interventii va fi numai in jurul areolei.
In cazul exceselor foarte mari se va efectua o alta metoda de mamoreductie care presupune si o cicatrice verticala care pleaca din partea inferioara a cicatricii periareolare.
Uneori ambele procedee sunt efectuate simultan.

RISCURILE INTERVENTIEI
Ca orice alta interventie chirurgicala si cura ginecomastiei este supusa riscurilor. Trecand peste riscurile generale comune oricarei interventii chirurgicale, mentionam riscurile caracteristice. In cazul lipoaspiratiei riscurile sunt identice cu complicatiile in cadrul lipoaspiratiilor din alte regiuni (vezi lipoaspiratia)
In cazul mamoreductiilor pot aparea suferinte ale marginilor tegumentului, inclusiv a areolei. Pot aparea depigmentari marginale la nivelul areolei. Sensibilitatea areolei poate fi dimimuata o perioada. Cicatricile se pot lati sau hipertrofia, fapt care tine strict de predispozitia individuala, si pot fi influentate intr-o oarecare masura de tratamente locale cu creme pe baza de silicon.

INDICATII PREOPERATORII
Pe langa investigatiile suplimentare despre care am vorbit anterior, va trebui sa respectati urmatoarele reguli standard inainte de interventie:
• nu mancati si nu beti nimic dupa miezul noptii inaintea operatiei;
• este interzisa administrarea aspirinei si a medicamentelor ce o contin, cu 2 saptamani inainte de operatie;
• trebuie sa anuntati chirurgul si medicul anestezist daca aveti probleme medicale (tensiune, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, probleme cu sangerarea, epilepsie, probleme neurologice, alergii la diverse medicamente);
• trebuie sa anuntati medicul daca purtati proteze dentare sau lentile de contact;
• daca fumati, planificati-va sa va lasati cu cel putin 1-2 saptamani inainte de operatie si nu va apucati decat la minimum 2 saptamani dupa operatie;
• evitati sa va expuneti in exces la soare inainte de operatie, in special regiunea care va fi operata;
• nu urmati o dieta stricta inainte de operatie deoarece poate intarzia vindecarea;
• daca raciti sau faceti o infectie de orice fel, operatia trebuie amanata.
PERIOADA POSTOPERATORIE
Dupa interventie veti ramane sub supravegherea noastra 24-48 de ore.
Acasa veti avea un regim linistit de viata cca 10 zile, veti evita extremele termice, traumatismele, efortul fizic. Daca respectati aceste reguli reincadrarea in viata profesionala poate fi inceputa la o saptamana postoperator. Panasamentele se vor efectua la indicatiile medicului in clinica noastra, de obicei odata la doua zile, pana la extragerea firelor de sutura. Firele se extrag in cazul lipoaspiratiilor la cca 5-7 zile postoperator, iar in cazul mamoreductiilor la 12-14 zile. In toata aceasta perioada va trebui sa efectuati masurile de igiene corporala zilnica, evitand atingerea sau udarea pansamentelor. Postoperator va trebui sa purtati bandaje compresive pentru o perioada de cel putin o luna.

CONCLUZII
Tratamentul nechirurgical sport, dieta poate fi aplicat doar in cazul gradului 1 de ginecomastie. In celelalte cazuri numai interventia chirurgicala poate inlatura aspectele neplacute a ginecomastiei. Mai mult de atat afectiunea evolueaza in timp si tratamentul va fi mai dificil in cazurile neglijate. In mod cert preocuparea aspectului fizic si corectarea unor defecte nu face parte numai din grijile femeii. Barbatii au si trebuie sa aiba aceleasi tendinte catre perfectiune. Iar schimbarea in mod pozitiv a vietii sociale si personale dupa aceasta interventie este o bine meritata plata pentru efortul care o sa-l depuneti, iar noi va stam la dispozitie pentru a va ajuta in acest efort.