Implant mamar

Chirurgia sanilor

Marirea sanilor, cunoscuta si ca mamoplastia de augmentare, se adreseaza femeilor care considera ca sanii lor sunt prea mici. Ea poate corecta reducerea de volum a sanilor dupa alaptare sau dupa o pierdere semnificativa in greutate. Cu ajutorul protezelor se mai poate rezolva o asimetrie mamara. In afara interventiei chirurgicale prin care se introduce un implant mamar, nu exista nici o alta metoda care sa creasca evident marimea si consistenta sanilor.

DESPRE PROTEZE 

Materialul din care sunt confectionate protezele este siliconul, material care datorita biocompatibilitatii sale este cel mai des folosit pentru implanturile medicale. In afara de confectionarea protezelor pentru san, siliconul are multe alte intrebuintari in medicina: invelisul firelor de sutura, strat de protectie pentru valvele artificiale pentru inima, proteze de silicon pentru pacienti cu afectiuni ortopedice.

Date stiintifice de la peste 2.000.000 de femei cu implanturi mamare au fost adunate din intreaga lume. Ele atesta faptul ca nu exista nici o dovada care sa sugereze ca siliconul ar cauza vreun tip de cancer sau boala autoimuna. Rezultatele sunt comunicate de Universitatea California de Sud prin "Jurnalul de Chirurgie Plastica si Reconstructiva", Universitatea din Calgary - Canada prin "Jurnalul Englez de Medicina", Clinica Mayo - SUA si toate atesta ca nu exista o crestere a riscului pentru cancerul mamar la femeile cu implanturi din silicon.

INDICATII PREOPERATORII

· inainte de operatie, trebuie efectuata o mamografie sau ecografie mamara;

· nu mancati si nu beti nimic dupa miezul noptii inaintea operatiei;

· este interzisa administrarea aspirinei si a medicamentelor ce o contin, cu 2 saptamani inainte de operatie;

· de regula, operatia trebuie facuta in afara perioadei menstruale;

· trebuie sa anuntati chirurgul si medicul anestezist daca aveti probleme medicale (tensiune, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, probleme cu sangerarea, epilepsie, probleme neurologice, alergii la diverse medicamente);

· trebuie sa anuntati medicul daca purtati proteze dentare sau lentile de contact;

· daca fumati, planificati-va sa va lasati cu cel putin 1-2 saptamani inainte de operatie si nu va apucati decat la minimum 2 saptamani dupa operatie;

· evitati sa va expuneti in exces la soare inainte de operatie;

· nu urmati o dieta stricta inainte de operatie deoarece poate intarzia vindecarea;

· daca raciti sau faceti o infectie de orice fel, operatia trebuie amanata.

INTERVENTIA
Marirea sanilor se face, de regula, sub anestezie generala si dureaza 1-1,5 ore. Incizia prin care se introduce proteza poate fi facuta la nivelul santului submamar, in interiorul areolei sau in axila. Se incearca sa se obtina in final o incizie cat mai mica si mai putin vizibila. Protezele cu gel coeziv sunt introduse printr-o incizie de 4 - 5 centimetri. In privinta pozitionarii protezei fata de muschiul pectoral, aceasta poate fi pozitionata fie intre muschi si glanda mamara, fie sub muschiul pectoral. Avantajele si dezavantajele acestor alternative in privinta locului inciziei si pozitionarea protezei trebuie discutate amanuntit in cadrul consultului preoperator. Dupa operatie de regula nu se lasa tuburi de dren.

SPITALIZAREA POSTOPERATORIE
Spitalizarea postoperatorie este de o zi, perioada in care se administreaza antibiotice. Exista un disconfort in primele 24-48 de ore, in special in cazul pozitionarii subpectorale, dar acest lucru se rezolva prin administrarea de medicatie antialgica si miorelaxanta.

RECUPERAREA POSTOPERATORIE
Sutura inciziei se face cu fire rezorbabile. Deci, acestea se rezorb in timp si nu trebuiesc scoase. De regula nu se pun tuburi de dren. Timp de 1,2 - 3 luni trebuie purtat sutien adaptat la noua forma si noul volumal sanilor. De regula este bine sa evitati efortul fizic intens in prima luna. Se recomanda evitarea expunerii la soare pe o perioada de 6 luni de la operatie, pentru a nu se produce pigmentarea cicatricilor.
Mentionam ca trebuie facute controale periodice, ecografii sau mamografii o data pe an. Cand faceti ecografie\mamografie, trebuie sa mergeti la un medic experimentat in efectuarea unei ecografii sau mamografii la un san cu proteza. 

CONCLUZII
Cel mai important lucru in ce priveste aceasta operatie este dorinta si decizia personala. Beneficiile emotionale si psihologice ale acestei operatii sunt cresterea increderii in sine, prin realizarea unui nou "look".