Lipoaspiratie

Chirurgia siluetei


Lipoaspiratia este o metoda de indepartare a depozitelor adipoase din zone care sunt genetic programate ca fiind greu de redus (coapse, fese, solduri, abdomen - pentru femei; abdomen, solduri - pentru barbati). De mentionat ca lipoaspiratia nu este o metoda de slabit, ci doar de conturare a corpului, de \"sculptura\" a corpului si este o excelenta metoda de stimulare a vointei pentru a obtine dimensiunile dorite. Acest tip de operatie se practica din perioada anilor \'80, fiind considerata in SUA cea mai populara interventie de chirurgie estetica.

CE PACIENTI POT BENEFICIA DE LIPOASPIRATIE?

De lipoaspiratie pot beneficia pacienti cu greutatea corporala apropiata de normal, cu piele elastica, sanatosi fizic si psihic dar care au depozite de grasime in exces localizate in anumite zone. Desi varsta nu are nici o importanta, totusi la batrani pielea nu mai este la fel de elastica si nu se mai pot obtine rezultate estetice la fel de bune.

RISCURILE OPERATIEI 

Nu exista operatie care sa nu implice un risc. Complicatiile lipoaspiratiei sunt de regula foarte rare mai ales daca pacientii sunt alesi cu grija, daca sala de operatie este bine dotata si chirurgul are experienta. Exista tendinta sa fie considerata o operatie usoara, pe care o poate face orice medic si in orice conditii de sala de operatie. Va recomandam sa va adresati pentru aceasta operatie unor chirurgi plasticieni cu experienta, care dispun si de dotarea necesara. Chiar daca medicul este foarte bun, daca spitalul este dotat cu tehnologie de ultima ora, nimeni nu poate garanta ca nu vor aparea complicatii. Riscurile cresc daca in aceeasi sedinta operatorie sunt tratate mai multe zone si daca cantitatea de aspirat depaseste 2-3 litri. Daca se depaseste cantitatea de 4 litri de aspirat gros la o singura interventie, este uneori necesara transfuzia de sange. Pot aparea infectii, hematoame si seroame, complicatia cea mai redutabila fiind formarea de cheaguri de sange sau grasime care pot migra la plaman si pot cauza moartea. De asemenea, pot aparea denivelari tegumentare in special la persoanele cu elasticitate scazuta a pielii si cu tulburari de sensibilitate.

INDICATII PREOPERATORII
• nu mancati si nu beti nimic dupa miezul noptii inaintea operatiei;
• este interzisa administrarea aspirinei si a medicamentelor ce o contin, cu 2 saptamani inainte de operatie;
• de regula, la femei operatia trebuie facuta in afara perioadei menstruale;
• trebuie sa anuntati chirurgul si medicul anestezist daca aveti probleme medicale (tensiune, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, probleme cu sangerarea, epilepsie, probleme neurologice, alergii la diverse medicamente);
• trebuie sa anuntati medicul daca purtati proteze dentare sau lentile de contact;
• daca fumati, planificati-va sa va lasati cu cel putin 1-2 saptamani inainte de operatie si nu va apucati decat la minimum 2 saptamani dupa operatie;
• evitati sa va expuneti in exces la soare inainte de operatie, in special regiunea care va fi operata;
• nu urmati o dieta stricta inainte de operatie deoarece poate intarzia vindecarea;
• daca raciti sau faceti o infectie de orice fel, operatia trebuie amanata.


INTERVENTIA CHIRURGICALA
Lipoaspiratia se poate face cu anestezie generala, cu anestezie intravenoasa completata cu anestezie locala sau cu anestezie peridurala. Operatia dureaza in medie o ora pentru o zona. Tipul de anestezie este stabilit de medicul anestezist in discutia preanestezica pe care o are cu pacientul. Lipoaspiratia implica introducerea unei canule speciale in tesutul adipos, prin incizii de 3-4 mm si prin miscari repetate, grupuri de celule sunt separate si aspirate. De regula sunt necesare 2-3 incizii pentru fiecare zona. Cicatricile sunt greu de observat si nu pun probleme din punct de vedere estetic. Tehnicile moderne folosesc injectarea ariei care va fi aspirata cu un lichid care contine anestezic diluat pentru a reduce disconfortul postoperator si adrenalina care reduce sangerarea. Aceste tehnici se numesc \"tehnici tumescente\". Imediat dupa terminarea lipoaspiratiei, zonele aspirate sunt pansate cu pansament compresiv pentru a preveni formarea seroamelor si hematoamelor.

SPITALIZAREA POSTOPERATORIE
Lipoaspiratiile mici la care s-au scos sub 2 litri de aspirat pot fi externate dupa 24 de ore. Daca cantitatea de aspirat a fost mai mare sau la pacientii care consideram ca trebuie monitorizati, prelungim internarea pentru 2-3 zile. Pe toata perioada internarii administram pacientilor nostri antibiotic, antitrombotic, antialgic si antiinflamator la nevoie.

RECUPERAREA POSTOPERATORIE
Dupa externare, firele se scot la 5-6 zile de la operatie, acest lucru putand fi rezolvat fara probleme de medicul de familie al fiecaruia. Trebuie purtati pantaloni sau centuri elastice care ajuta la retractia si dispunerea uniforma a surplusului tegumentar. De asemenea, un element foarte important care previne aparitia unor denivelari la nivelul zonelor aspirate, este masajul postoperator pe care noi il incepem inca din perioada internarii. Umflaturile si vanataile dispar de regula in primele 3 saptamani, rareori persistand 1-2 luni. Rezultatul definitiv se poate aprecia de regula dupa 3 luni. Activitatea obisnuita poate fi reluata in maximum 1 saptamana. Pentru pastrarea in timp a rezultatului obtinut, este important sa urmati un regim igieno-dietetic recomandat de un medic nutritionist si sa nu ezitati sa practicati un sport.

CONCLUZII
Numarul celulelor grase in corpul uman este fix, deci prin eliminarea unora scade numarul celor ramase. Eliminarea grasimii este permanenta dar daca se produce o crestere a volumului celulelor grase printr-un proces de ingrasare, volumul creste si in zona aspirata, dar niciodata aceasta zona nu mai poate deveni la fel de mare cum a fost inainte de operatie. Trebuie sa stiti ca lipoaspiratia nu este o metoda de slabit ci o metoda de conturare a corpului. Pentru a pierde din greutate, cele mai indicate metode sunt dieta alimentara si exercitiile fizice. Cu aceasta operatie avem o experienta mare, peste 2000 de cazuri rezolvate in ultimii 6 ani.