Chirugia estetica intre mit si realitate

Articole

Datorita posibilitatii de a schimba aspectul fizic, chirurgiei estetice ii se atribuie uneori un caracter magic, iar bisturiul chirurgului este comparat fie cu bagheta magica, fie cu dalta unui sculptor. Comparatie flatanta pentru noi, chirurgii plasticieni.

Dar sa vedem cat de obiective sunt aceste comparatii? Cat de aproape sau cat de departe sunt ele de adevar. Ce este in realitate chirurgia estetica si care sunt posibilitatile ei?

Chirurgia estetica insasi prin denumirea sa este o chirurgie a frumusetii (aesthetica [lat] - cea mai inalta forma de creare si receptare a frumosului). Scopul chirurgiei estetice este crearea sau mentinerea unui corp au chip frumos.

In mare exista doua motive estetice pentru care se intervine chirurgical. Din prima categorie fac parte disproportionalitatile unei parti a corpului, care poate fi corectata doar prin remodelare chirurgicala. Marirea si micsorarea sanilor, indepartarea depunerilor locale de grasime prin lipoaspiratie, remodelarea formei nasului, urechilor si barbiei au devenit interventii chirurgicale de rutina pentru chirurgii plasticieni. Mai putin insa cunoscuta este operatia de corectare a formei gambelor cu ajutorul implantelor de silicon. Interventia chirurgicala este relativ simpla si consta in introducerea implantului printr-o incizie mica.
Rezultatul acestei operatii sunt gambe frumos conturate si simetrice.

In cazul sanilor ptozati (lasati), remodelarea acestora se practica printr-o interventie chirurgicala moderna, evitand cicatricea inestetica la nivelul sanului inframamar. Prin remodelarea glandei mamare se obtine nu doar ridicarea sanului, dar si marirea anteproiectiei acestuia imitandu-se un efect de marire a sanului, asemenea implantului mamar.

Cealalta categorie de interventii chirurgicale si nechirurgicale se adreseaza prevenirii sau corectarii efectelor imbatranirii. Ptoza faciala, ptoza palpebrala (pleoape cazute), accentuarea ridurilor si pliurilor la nivelul fetei sunt doar unele din acestea.

In acest domeniu au aparut multe noutati. In primul rand s-a conturat un nou concept de reintinerire a fetei, unde tratamentul nu se reduce doar la obisnuitul procedeu de \\\"intindere a pielii\\\". Dimpotriva, se constata o deradicalizare a metodelor de tratament, printre cele mai folosite sunt substantele de umplere a ridurilor si pliurilor (asa numitele fillere), substantele pe baza toxinei botulinice, care blocheaza provizoriu activitaea muschilor de expresie la nivelul fetei,atenuandu-le vizibil. Pentru ridurile superficiale este util peelingul chimical prin care se obtine un efect de intinerire al tegumentului fetei.

In ultimul timp chiar si tratamentele chirurgicale la fata au devenit mai neinvasive cu mai putine cicatrici. In acest ses as aminti inlaturarea pungilor de grasime de sub ochi, fara incizie cutanata (blefaroplastie transconjunctivala), S-liftingul si liftingul temporo-frontal.

Conceptul modern de intinerire al fetei presupune alcatuirea unui algoritm individualizat. In urma acestui tratament complex, schimbarile produse depasesc in multe cazuri asteptarile.

Revenind la intrebarea pusa la inceputul articolului privind esenta chirurgiei estetice, trebuie spus ca, chirurgia estetica este bine ancorata in realitate si bazata pe principii stabilite de-a lungul anilor. Acel aspect magic al chirurgiei estetice, pe care sigur nu noi chirurgii il intretinem, se datoreaza efecelor spectaculoase obtinute in urma interventiilor chirurgicale. Efecte, care la randul lor se datoreaza atat tehnicilor de ultima ora, cat si calitatii actului medical.